fredag 4 februari 2011

Att använda lärplattform

Sedan några år tillbaka har vi på min skola använt oss av lärplattformen Fronter. Vi på vuxenutbildningen såg ett stort behov att hålla kontakt på ett bättre sätt med våra studerande eftersom vi har så flexibla studieformer att vi ibland inte ens träffar våra studerande. Något år senare bestämdes det att även gymnasieskolorna skulle ha en lärplattform, och att vi då skulle ha Fronter var inget självklart val, eftersom gymnasieskolorna hade andra behov än vad vuxenutbildningen hade. Vi på vux vill dock ha kvar samma lärplattform för att slippa lära nytt och det slutade med att vi behöll vår lärplattform.

Vad är då fördelarna med en lärplattform? Här är några punkter:

- lätt att administrera sina kurser
- lätt att sprida information om tex läraren är sjuk
- elever som är frånvarande kan lätt gå in och hämta läxan och andra utdelade stenciler
- man får bra överblick över elevernas prestationer
- man behöver aldrig ställa in aktiviteter - utan kan istället förlägga dem till lärplattformen via t ex diskussionsforum
- lärplattformen kan användas för att fördjupa och repetera det man gått igenom

Ja, det finns många fördelar. Om man ska ta upp en nackdel så är det väl att man istället för att fysiskt möta sina elever, ägnar den mesta tiden till att arbeta med lärplattformen. Men å andra sidan - om det kan leda till att fler personer kan studera, så tycker jag att den lilla nackdelen lätt hamnar i skymundan.

2 kommentarer:

  1. Har man en gång använt en lärplattform tror jag att det är svårt att vara utan den.

    Var hittar jag er muntliga presentation från förra kursen?

    SvaraRadera
  2. Jag håller med. Det är både ett pedagogiskt och administrativt verktyg. Vi har Moodle och det fungerar bra, och är gratis! :) Nu ska vi börja experimentera med att spela in undervisningsfilmer och lägga upp i Moodle.

    SvaraRadera